martes, 15 de febrero de 2011

tractaments de conservacio

Els tractaments termics.
Els tractaments térmics sotmeten els aliments a temperatures altes que fan desapareixer les caracteristiques de l'aliment fresc.
· L'escaldat. es una operacio previa de fruites i hortalises que consisteix a sotmetre el producte a temperatures elevades.
· L'esterilització aconsegueix la destrucció de tots els tipus de microorganismes presents en l'aliment, però hi proboca canvis substancials.

el bestiari la produccio

el bestiar bovi es dedica a la produccio de carn i llet


el bestiar esqui es cria principalment per a activitats de lleure


el bestiar ovi i capri s´explota extensivament per produir llana i llet




el bestiar porci es cria per produir carn en granges intensives on els animals se agrupen per edats


l´aviram es el conjunt de totes les aus de corral

l'aquicultura

Les plataformes de cria de mol.luscs aprofiten el sedentarisme d'especies que s'implanten en llargues bosses de malla , perquè creixen com en el seu medi natural, però estan controlades i són molt .més fàcils de captura.
Les piscifactories són instal.lacions a terra que fan la cria , la selecció i l'engreix de peixos d'aigua dolça , com el salmó i truita , disposats en piscines segons l'edat.

L'aqüicultura , i especialment de la cria de mol.luscs, representa només el 10% de la producció actual de peix per consumir.

jueves, 3 de febrero de 2011

ramaderia

La ramaderia->És el conjunt de tècniques d'explotació de bestiar per obtenir les primeres matèries

TÈCNIQUES DE PRODUCCIÓ
 Granges de cria->Disposen de famelles reproductores i mascles sementals,per reproduir i fer la cria inicial






Granges productores->D'ous,carn,llet o llana,reben els animals joves,ja independents,i els alimenten segons diferent tècniques:
-Explotacions extensives:El bestiar pastura lliurament pels prats i s'alimenta d'herba i ferratge fresc.Només s'estabula a la nit o quan fa molt de fred





-Explotació intensiva:El bestiar està sempre estabulat i s'alimenten  amb pinsos o aliment concentrat.La producció és alta i ràpida,però el cost de manteniment també és alt



-Explotació mixta:El bestiar pastura lliurament a l'estiu,quan els prats i la meteorologia són millors.La resta de l'any s'estabula en granges on té espais per alimentar-se i fer excercici