lunes, 28 de noviembre de 2011

activitats de amb quina energia treballen

mitjançant transformacions quimicas
fent girar un genarador electric
recollint llum solar amb un panell fotovoltaic
la principal manera de produir energia electrica es la que s´aconsegueix donant moviment a una turbina que mou un generador electric.Gran part de les centrals electriques estan basades en aquests dispositius


viernes, 11 de noviembre de 2011

·Pla inclinat
El pla inclinat és una rampa que serveix per elevar càrregues fent menys esforços.
                                                        F·b=R·a
·Tascó
El tascó és un pla inclinat doble en el qual la força que s'aplica perpendicular a la base es transmet multiplicada a les cares del tascó.
La força aungmenta més quan les cares tenen més longitud i la base menys.
·Cargol
El cargol és un pla inclinat,però enrotllat sobre un cilindre.Quan s'aplica pressió i es cargola, es multiplica la força aplicada.Cada filet de la rosca de tascó, introduint-se en el material amb poc esforç.




ACTIVITATS LLIBRETA:
3/38.Indica els mecanismes simples que hi ha en els objectes següents:
a) Ganivet. tascó                             e) Arada. tascó
b) Broca de fer forats. cargol           f) Espiral. cargol
c) Punta de fletxa                             g) Persiana. politja
d) Tenalles. palanca                         h) Interruptor elèctric. palanca




R=800 N          F·b=R·a
a=1m                F·100=8000·1
b=100m            F=8000·1/100
F=?                   F=80 N

politges,polispastos i torn

·La politja és una palanca de primer grau.Consisteix en una roda de superficie lateral amb la forma de canal per on s'introdueix una corda o una corretja.






 Politja fixa   F=R
              Politja mòbil F=R/2

Les politges serveixen per elevar càrreges més còmodament perquè canvien la direcció de la força.Però el més important és que també es pot dividir la força per elevar una gran càrrega i si es combinen politges formant un polispast.
·Un polispast és un conjunt de politges combinades de tal manera que poden elevar un gran pes fent molt poca força.
Un polispast està format per una politja fixa i una politja mòbil.La politja fixa només gira quan s'estira la corda i la politja mòbil gira alhora que es desplaça cap amunt.

    



Polispast F=R/2n  

Torn
Un torn és un cilindre que consta d'una maneta que el fa girar, de manera que és capaç d'aixecar pesos amb menys esforç.Es pot considerar una palanca de primer grau els braços de la qual giren 360º.
Amb la mà fem girar la maneta aplicant una força F,el torn gira i la corda s'enrotlla al cilindre alhora que eleva la càrrega.És una palanca que té com a punt de suport l'eix del cilindre i els braços són la barra de la maneta i el radi del cilindre.

P·Bp=R·Br
                                                              



palanques i tipus de palanques

Segons la posició relativa de la força, de la resistència i del punt de suport, les palanques es classifiquen en tres tipus:
  • Palanca de primer grau: el punt de suport és entre la força i la resistència. Depenent de la longitud dels braços, la força serà més gran, menys gran o igual que la resitència.
 
  • Palanca de segon grau: la resitència entre el punt de suport i la força. Tenen avantatge mecànic, aplicant força venç una resitència.
 
  • Palanca de tercer grau: la força és entre el punt de suport i la resistència. Tenen desventatge mecànic. Aplicant molta força podem moure rapidament o lentament la resitència.