jueves, 9 de diciembre de 2010

treball amb plastics al taller

  • MARCAR


els tallas i els plecs de les planxes es poden marcar amb un llapis tou o amb un retolador.





  • SUBJECTAR


per subjectar el material s'utilitzen les eeines tradicionals:el serjant cargol de banc



  • Tallar: La manera de dur a terme aquesta tasca depèn del tipus de plàstic:
-Plàstics tous i prims: si les planxes són molt fines es poden tallar amb tisores o cúter.
-Planxes gruixudes: cal fer servir la serra d'arc per a metalls.
-Plàstics trencadissos: el metraquilat requereix eines de metall. Abans s'ha de greixar amb oli abans de fer el tall.
-Plàstic expandit: l'escuma i el suro blanc es tallen amb ganiveta. Les làmines gruixudes de poliuretà es tallen amb serra per a metalls. El poliestirè expandit gruixut es talla amb un fil metàlic calent.
  • Foradar: Si la planxa es prima s'utilitza el filaberquí. Si és gruixuda cal subjectar-lo amb una fusta. Entre la fusta i el plàstic hi posem un cartró per protegir-lo i fem el forat amb el trepant. O també amb la broca per a metalls.

DESBASTAR
Per aconseguir un bon acabat és molt important la fase de desbast. Els plàstics són molt tous i s'hi fan rascades amb facilitat.
Llimes. Les que es fan servir per a fusta ens serveixen.
Llimes de paper de carbur. Es tracta de carbur de silicona, un abrasiu sintètic de color gris, sobre una base de paper impermeable

DOBLEGAR I CORBAR

Per doblegar planxes primes o tubs hi ha un procediment molt útil. Consisteix a aplicar calor a la zona per la qual volem doblegar-los. S'utilitza un escalfador elèctric o un assecador d'aire calent.

ACABAR

Si volem pintar polietilè o propilè, hem d'aplicar abans una capa de cola blanca diluïda perquè la pintura agafi.

el processament dels plastics

Totes les tècniques tenen un element comú: cal escalfar el plàstic i introduir-lo en un motlle. La diferència entre les diverses tècniques de processament rau en la manera de donar polímer.
  • Emmotllament per injecció: Entrada dels grànuls al cilindre calefactor. - Els grànuls avancen pel moviment giratori del cargol i es fonen per l'efecte de la calor. - Un moviment ràpid del pistó injecta el plàstic fos el motlle, on e solidifica i pren la forma. - Sobre el motlle i s'expulsa la peça. - Motlle d'acer de dos semimatrius. - Bandes calefactores.
  • Extrusió: Una mànega pastissera per decorar els pastissos és una màquina d'estrussió senzilla. Per el procediment d'estrusió, un cargol sense fi pressiona i fa sortir la massa pel broc. S'obté una força contínua , amb força.

  • Emmotllament per bufatge: Es fa servir per fabricar ampolles de plàstic, recipients, i altres peces buides.
  • Emmotllament per compressió:La peça de plàstic pren la forma quan s'aplica pressió a una preforma de material plàstic compactat. L'efecte combinat de la pressió i la calor uneix les partícules de plàstic i dóna lloc a un entrellaçat decadenes del polímer.

plastics termostables

fibres textils